Online Coaching

Marketing dengan Blog

Jana Leads & Sales Organik Setiap Hari

arrow-down

Adakah anda selalu mengalami situasi begini?

  • 1
    Buat FB Ads
    Masa mula-mula leads banyak masuk dan close. Tapi lama-kelamaan kos iklan makin mahal dan leads yang masuk makin sedikit. Tiba-tiba suatu hari iklan disapproved terus, habis semua sangkut.
  • 2
    Leads Tak Masuk
    Bila leads tak masuk maka sales sangkut, Bila sales sangkut? Habis tak income masuk. Stress bukan?
  • 3
    Buat Free cost Marketing
    Nak tak nak terpaksa buat free cost marketing untuk cover semula leads tertunggak. Buat post group ke group, page ke page. Tapi tiba-tiba je FB hantar notis "Your Account has been ban for 2 weeks, 3 weeks" atau kadang-kadang lebih teruk sebulan terus!

Sekarang dari mana lagi nak cari sales? Ads makin mahal dan Facebook kena ban.

Apa alternatif yang kita boleh buat?

Cara lain ialah kita nak tak nak kena dapatkan juga leads baru setiap hari, tanpa henti sebab leads adalah nadi bagi setiap bisnes.

Tanpa leads baru, maka tak adalah sales baru masuk.

Dan berdasarkan pengalaman dan kajian saya: cara yang mudah, percuma dan konsisten untuk dapatkan leads baru secara konsisten ialah dengan?


Blog

arrow-down

Kenapa BLOG?

Mudah, bila kita ada masalah, bila kita nak tahu pasal produk perkara pertama yang kita akan buat ialah apa?

Google je, betul?

Keluar result dalam Google (atau lebih tepat panggil SERP = Search Engine Result Page)

Dalam page tu kalau ada blog kita lalu orang klik dan baca kandungan dalam blog kita lalu hubungi kita berkaitan dengan apa yang kita jual.

Sudah dapat satu leads.

Itu baru satu, kalau ada 5 orang, 10 orang atau banyak lagi? Berapa banyak sales yang kita boleh jana?

Dan semua itu adalah percuma.


Bayangkan kalau di FB Ads, berapa banyak yang perlu kita spend untuk dapatkan leads sebanyak itu?

Katakanlah satu leads RM10, kalau kita nak 10 leads sehari daripada FB maka kita kena spend RM100 sehari.

Itu baru sehari, kalau sebulan? Dah RM3,000.


Sekarang bayangkan kita dapat 300 leads percuma setiap bulan, kita dah jimat RM3,000 di situ betul?

Bunyi macam mustahil tetapi itulah yang berlaku kepada bisnes mak saya, kawan saya. Hampir setiap hari ada nombor baru masuk, hari-hari ada sales.

Penafian: Hasil adalah berbeza bagi setiap individu

Penafian: Hasil adalah berbeza bagi setiap individu

Contoh terdekat yang saya boleh bagi ialah produk kurus kawan saya jual iaitu Lemontab.

Cuba Google Lemontab.


Kalau anda terjumpa blog lemontabfereena.com berada di 1st page maka itulah blog salah seorang kawan saya.

Dan banyak lagi blog-blog lain yang saya buat atau bantu. Bisnes servis jahit langsir, bisnes renovate rumah, bisnes ubat kuat dan macam-macam lagilah.

Jadi macam mana nak dapatkan leads percuma ni?

Salah satu caranya ialah dengan ialah buat je blogspot free. (Kenapa blogspot bukan wordpres atau sebagainya, semuanya ada sebab tersendiri.)

Letak nama keyword nama produk dan kawasan (jika anda buat COD) pada domain, sebagai contoh:

lemontab.blogspot.com

Atau lemontabkedah.blogspot.com

Dan post tentang produk yang kita jual.

Pastikan kita tulis content menggunakan bahasa melayu yang penuh, tiada tulisan singkatan. Content berkaitan dengan produk kita, manfaat produk, siapa yang sesuai beli, apa masalah yang produk kita selesaikan dan sewaktu dengannya.

Ibarat closing di WhatsApp, tetapi kita letak ayat closing pada blog.

Segala info tentang produk ada.


Apa Langkah Seterusnya?


Itu baru satu, ada banyak lagi cara yang kita boleh buat untuk dapatkan leads lebih banyak lagi, supaya sales kita semakin bertambah.

Jadi jika anda berminat untuk belajar lebih dalam maka saya menjemput anda untuk sertai online coaching...

Marketing dengan Blog (MDB) Online

Panduan Lengkap dari A-To-Z

bagaimana jana Sales & leads organik hari demi hari tanpa henti menggunakan blog


Apa yang Anda Akan Belajar?

Modul 1: Market Research - Untuk Sebelum Mula

Duration: 39 Minit ++

Dalam modul pertama anda buat market research supaya market/niche yang dipilih adalah profitable dalam jangka masa panjang. Bagaimana? Dengan...

  • Mengenal 4P. Jika salah satu P tiada dalam market yang kita pilih maka risiko untuk rugi sangat tinggi.
  • P yang pertama ialah mengkaji permintaan atau keinginan, jika apa yang kita tawarkan tiada orang berminat untuk beli maka sangatlah rugi.
  • P yang kedua ialah mengkaji pesaing, ramai orang fikir pesaing adalah petanda yang buruk tetapi sebenarnya pesaing petanda yang sangat bagus. Bagaimana? Dalam modul ini anda akan mengetahuinya.
  • P yang ketiga ialah mengkaji produk atau servis, siapa yang tawarkan sesuatu yang lebih baik daripada yang lain maka dialah yang akan menang. Di sini anda akan tahu apa sebenarnya pelanggan mahu dan membeli daripada anda berbanding pesaing.
  • P yang keempat ialah mengenal pelanggan, kenal-pasti siapakah pelanggan yang sesuai dengan produk/servis yang ditawarkan supaya pelanggan membeli tanpa banyak soal.
  • Video Tambahan Tutorial dan Cara Guna Google Trends
  • Video Tambahan Tutorial dan Cara Guna Google Keyword Planner (GKP)
  • Video Tambahan Tutorial dan Cara Guna Keyword Everywhere

VIDEO


39 Minit + Video Tutorial Tambahan

MANUAL


13 Muka Surat PDF

SLIDE


22 Slaid Penting

Modul 2: Membina Blog Pertama

Duration: 20 Minit ++

Dalam modul kedua anda akan membuat blog pertama yang disukai pembeli lagi disayangi Google dengan membina model blog yang betul.

  • Ada 2 model blog yang kita boleh ikut, tetapi yang mana satukah terbaik untuk dapatkan sales organik secepat mungkin? Di sini anda akan tahu.
  • Mengenal domain dan hosting. Apa itu domain dan hosting, bagaimana nak pilih nama domain yang branded lagi trusted supaya orang mudah membeli dan bagaimana nak pilih hosting terbaik untuk blog permulaan.
  • Setelah semuanya selesai, anda akan terus diajar bagaimana untuk install WordPress sendiri. Apa perlu buat selepas install WordPress? Macam mana nak pasang SSL pada blog kita? Theme dan plugin apa yang perlu di-install supaya blog selamat, ringan dan laju seterusnya membuatkan pelawat membeli dengan mudah di blog kita.
  • Kenapa perlu guna theme/page builder, apakah kelebihannya dan bagaimana untuk dapatkan theme/plugin original yang murah? Semuanya akan dikongsikan dalam modul ini.
  • Video Tambahan Tutorial Buat Blog Wordpress
  • Video Tambahan Tutorial Install WordPress Plugin yang Penting dan Perlu
  • Video Tambahan Tutorial Install WordPress Theme
  • Video Tambahan Tutorial dan Panduan Beli WordPress Theme & Plugin Premium yang Murah serendah M30

VIDEO


20 Minit + Video Tutorial Tambahan

MANUAL


7 Muka Surat PDF

SLIDE


14 Slaid Lengkap

Modul 3: Offer Content That Convert

Duration: 38 + 45 + 4 Minit

Semua orang boleh buat blog, semua orang boleh pubilsh content tetapi hanya beberapa blog sahaja yang mendapat sambutan yang hangat, kuncinya di mana? Kuncinya terletak pada content yang padu serta convert pembaca kepada pembeli. Bagaimana nak buat? Dengan...

  • Mengenal-pasti tujuan content marketing. Content marketing bukan sekadar up content dan biarkan begitu sahaja tetapi ia lebih mendalam dan strategik. Setiap content yang dibina mempunyai tujuan yang jelas iaitu... (akan dikongsikan pada bahagian ini) 
  • Escape & Arrival Framework. Setiap content yang di-publish mestilah berstrategik barulah dapat hasil yang maksima daripada setiap content yang dibuat, jadi bagaimana nak bina content yang orang nak baca lagi convert? Dalam bahagian ini akan ditunjukkan.
  • Bagaimana nak mengukur sesuai content itu bagus atau tidak? Melepasi KPI yang ditetapkan atau tidak? Dan lebih penting apa KPI yang perlu kita tengok. Ramai orang fikir lagi ramai orang baca lagi bagus, sebenarnya tidak! Itu baru satu metrik ada banyak lagi metrik yang perlu kita tahu supaya kita boleh bina content yang lebih banyak betul-betul convert. Bukan main agak tanpa data yang kukuh.
  • 3 fasa untuk membina content yang convert. Di dalam ini anda akan belajar content framework untuk bina content yang convert,  ada 2 formula yang boleh digunakan P.A.S.T.O.R dan 5P, jenis-jenis content serta 8 + 14 contoh content that convert yang boleh kita tiru.
  • 2 content yang sama, disiarkan kepada audience yang sama tetapi content A mendapat sambutan hangat manakala content B hanya beberapa sahaja yang membacanya, apa bezanya? Sedangkan semua sama, cuma satu sahaja perbezaan iaitu tajuk. Jadi dalam bahagian ini anda akan belajar bagaimana untuk mencipta tajuk yang seksi lagi menggoda.

3 VIDEO


Berdurasi

38 + 45 + 4 Minit

MANUAL


27 Muka Surat PDF

SLIDE


40 Slaid

Modul 4: Traffic Gameplan

Duration: 23 + 45 Minit

Bila dah ada blog yang convert pembaca kepada pembeli, langkah terakhir ialah dengan dapatkan sebanyak mungkin pelawat berkualiti ke blog kita secara terus-menerus.

  • Mengenal traffic dan prinsip traffic. Ada 3 prinsip traffic yang perlu kita pegang supaya setiap pelawat yang masuk tidak dibazirkan begitu sahaja dan tahu apa perlu buat dengan traffic tersebut. 
  • Mengenal 3 jenis traffic. Tak semua orang akan membeli pertama kalinya, kenapa? Di dalam bahagian ini anda tahu sebabnya dan buatkan orang membeli dengan mudah.
  • Mengenal 3 jenis media. Pernah tengok blog yang popular, bisnes yang meletop tiba-tiba mati, muflis tanpa khabar berita? Di mana silapnya? Adakah orang tak berminat nak membeli apa yang kita jual? Tidak, kesilapan ramai orang buat ialah mereka... (akan diterangkan dalam bahagian ini)
  • Free VS Paid Traffic?  Ada orang kata paid traffic adalah yang terbaik, ada orang kata free traffic tak berbaloi dan ambil masa nak buat, yang mana satu patut kita ikut? Di sini saya tunjukkan sebenarnya hampir semua orang silap dan kenapa kita perlu fokus pada... (juga diterangkan dalam sesi ini)
  • Cara untuk dapatkan ribuan instant traffic dalam 24 jam tanpa perlu invest duit besar yang ramai orang terlepas pandang.
  • Gameplan Traffic. 4 peringkat untuk dapatkan pelawat berkualiti, berkekalan lagi berterusan terbukti gameplan ini digunakan oleh top blogger/marketer seluruh dunia dan kita boleh guna gameplan ini walaupun bermula dari kosong.

2 VIDEO


Berdurasi

23 + 45 Minit

MANUAL


12 Muka Surat PDF

SLIDE


18 Slaid

Modul Bonus Marketing dengan Blog

Value: Tak terkira nilainya

Baru-baru ni saya dapat projek untuk develop Minisite Ecom + Payment Gateway yang convert daripada zero. Jadi apa yang saya buat ialah rekod prosesnya dari zero sehingga habis apa perlu buat bermula dari beli domain & hosting sehinggalah setup payment gateway. Semuanya akan didedahkan dalam modul bonus ini.

  • Video Tutorial Setup Minisite Ecom Part 1 - Part 4

Dan salah satu website klien saya baru setup, run Adwords bajet RM10 sehari tak sampai seminggu dah dapat result...

Penafian: Hasil adalah berbeza bagi setiap individu.

Penyertaan Online Coaching Marketing dengan Blog Sangat Terhad

Online Coaching akan berjalan di dalam Facebook Group dan setiap topik akan ada sesi Q & A. Anda wajib report progress apa yang dah buat atau kalau anda stuck di mana-mana dan kita akan selesaikan sama-sama. Anda tidak dibiarkan begitu sahaja.

Apa yang penting setelah habisnya online coaching ini, anda akan ada sebuah blog .com sendiri.

Tetapi berita buruknya...

Online coaching hanya terbuka untuk 10 orang/sebulan sahaja. Saya tak boleh terima lebih daripada itu.

Kenapa sikit sangat?

  1. 1
    Sebab saya betul-betul nak bantu setiap seorang berjaya buat blog sendiri serta berjaya dapatkan leads dan sales daripada blog. Itulah fokus utama saya sekarang, untuk bantu anda berjaya. Kalau terlalu ramai saya tak boleh beri perhatian sepenuhnya kepada setiap seorang.
  2. 2
    Dan paling penting saya nak feedback daripada anda. Feedback yang saya dapat nanti memberi tahu sama ada saya apa yang perlu diperbaiki, apa yang perlu ditambah atau dibuang dan paling penting apa yang sebenarnya yang saya perlu deliver kepada anda.

Sekarang ini anda Mungkin tertanya-tanya...

Berapakah Yuran Penyertaan?

Kalau saya letak RM3,000 pun berbaloi sangat kan. Sebab?

RM3,000 itu kita hanya perlu spend sekali tetapi dapat hasil, dapat leads, dapat sales berterusan secara organik selagi mana blog kita hidup dan produk/servis yang kita jual itu ada permintaan.

Berbanding kalau kita spend iklan RM100 sehari kalau sebulan dah RM3,000 kalau setahun dah RM36,000.

Jika dibandingkan RM36,000 setahun dan RM3,000 sekali bayar sahaya sudah tentu ramai yang akan pilih RM3,000 betul?

Sebab dengan spend RM3,000 sahaja kita dah dapat sesuatu yang nilainya RM36,000 atau lebih. 

Jadi yuran RM3,000 sangatlah murah kalau nak dibandingkan RM36,000 setahun.

Tapi saya faham, tak ramai yang mampu untuk spend RM3,000 terus melainkan anda sudah ada bisnes yang kukuh.

Jadi, untuk yang terawal saya ni saya open pada...


Harga

RM100 (PreLaunch)

RM150 Sahaja


arrow-down

Klik Butang di Bawah untuk Mendaftar

Soalan-Soalan Popular

Ini adalah beberapa soalan popular yang saya selalu dapat mengenai

Online Coaching Marketing dengan Blog v1 2019

Bagaimana online coaching ini berlangsung?

Berapa lama saya boleh akses ke modul Marketing dengan Blog?

Kenapa saya perlu sertai Online Coaching Marketing dengan Blog? Lebih baik saya belajar FB Ads atau Google Ads, lagi berbaloi betul?

© 2019 Marketing dengan Blog. All rights Reserved